Zoeken
ff-stamp
MelkefficiëntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

08-06-2017

Jongveespecialist over biest: bacteriën groeien sneller dan je denkt

Jongveespecialist ForFarmers Laura Winter

In de zomermaanden besteden de jongveespecialisten tijdens bedrijfsbezoeken extra aandacht aan biestwinning en -bewaring. "Want', vertelt Laura Winter, jongveespecialist bij ForFarmers, "het snelle ontstaan van bacteriën en de nadelige gezondheidseffecten daarvan worden nog heel vaak onderschat". Ze geeft een paar voorbeelden:

 • "Wist je bijvoorbeeld dat (zelfs gekoelde!) biest vaak zoveel bacteriën bevat, dat kalveren er ziek van kunnen worden?
 • Of dat bij temperaturen boven de 25 graden de bacteriën zich per uur verdubbelen?"

Krijgen de kalveren bacterieel vervuilde biest (biest met een te hoog kiemgetal), dan nemen ze minder goed antistoffen op. Dit verhoogt het risico op ziekte, een trage groei en latere productiederving. Om dit te voorkomen, geeft Laura u een aantal tips ten aanzien van biestwinning, -bewaring en het geven van biest in de zomermaanden.

Biestwinning: hygiënisch werken

 • Melk u met de hand? Maak de uiers goed schoon, melk met schone handen en doe de melk in een schone emmer.
 • Zorg bij een minimelker voor een schoon apparaat en een schone emmer.
 • Let bij robotmelken op de hygiëne van de slang waar separatiemelk uitkomt (ligt vaak ondergronds; bij sommige merken géén reiniging!) en controleer of de spenen goed schoon worden gemaakt.


Biestbewaring: schoon en koel

 • Bewaar de biest in een schone emmer.
 • Dek de emmer af tegen vliegen e.d.
 • Bewaar de biest zo koel mogelijk. Zet de biest in de koelkast of houd het koel door bijvoorbeeld kleine flesjes bevroren water in de biestemmer te leggen.


Biest voeren: goede kwaliteit en verwarmd

 • Voer de biest binnen twee dagen (zorg dat de biest schoon is opgevangen, gekoeld bewaard en van goede kwaliteit is (dit meet je via een biestmeter).
 • Gebruik een schone speen en speenfles om de biest te verstrekken.
 • Voer warme biest (40°C) en warm de biest op via au-bain-marie of met een dompelaar in het water (vanwege hygiëne).


Aandacht voor droge koeien
Denk naast biestmanagement ook aan uw droogstandsmanagement. Op warme dagen hebben droge koeien meer kans op hittestress. Dit veroorzaakt een slechtere biestkwaliteit en de kalveren blijven achter in ontwikkeling en worden minder fit geboren. Zorg er daarom voor dat droge koeien voldoende drogestof opnemen. Geef ze onbeperkt fris en smakelijk voer en zorg ervoor dat er onbeperkt en fris drinkwater beschikbaar is.

Zomertip: onbeperkt vers drinkwater
Denk aan de vochtvoorziening bij kalveren in een zeer warme omgeving zoals eenlingboxen of iglo’s die in de brandende zon staan. Om niet uit te drogen heeft een kalf, naast melk, onbeperkt vers drinkwater nodig.

Voor nog meer handige tips kunt u contact opnemen met de jongveespecialist in uw regio. U bereikt hem of haar via uw melkveespecialist of via de Klantenservice Herkauwers (088 024 80 10).

Jongveespecialisten ForFarmers adviseren biest te bewaren in de koelkast