Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

13-08-2015

Weidetip: succesvol gras omzetten naar melk in de nazomer

Smakelijkheid van groot belang voor benutting najaarsgras
Smakelijkheid van groot belang voor benutting najaarsgras

Nazomergras heeft relatief gezien nog steeds een hoge voederwaarde, met een MELK-waarde van 1.000, WDE van 100 en ruw eiwit van 250 gram per kilogram drogestof. Ter vergelijking:  ingekuild najaarsgras bevat gemiddeld ongeveer 900 MELK, 65 WDE en 200 gram ruw eiwit. Hoe zet je nazomergras op een efficiënte manier om in melk?

Veel nazomergras inkuilen is circa 30% duurder dan voorjaarsgras inkuilen. Er worden dan jongere snedes gemaaid met een lagere opbrengst per hectare. Daarnaast is het gebruik van toevoegmiddel wenselijk voor een goede conservering. Per kilogram drogestof zijn de kosten dus hoger in de nazomer en het najaar dan in het voorjaar.

Smakelijkheid van grote invloed op benutting
Een belangrijke randvoorwaarde voor een goede benutting van vers gras in de nazomer is een goede smakelijkheid en opname. Dit is te bereiken door het grasland met natrium te bemesten. Heeft u nog geen natrium gestrooid, dan is het advies om dit alsnog te doen. Wilt u enkel natrium strooien, dan is Graszout blauw een passend product. Toepassing: 100 kilogram per hectare (50 kg Na2O). Wilt u naast natrium ook met stikstof bemesten, dan is GrasGroen Smakelijk een uitstekend product. De dosering dient dan te worden afgestemd op de stikstofbehoefte. Vraag uw melkveespecialist of accountmanager naar de mogelijkheden.

Het nazomergras heeft meestal een lager drogestofgehalte dan het gras dat in de zomer is gegroeidr: het drogestofgehalte is ruim twee procent gedaald, van 17 – 19% drogestof naar 15% drogestof. De melkkoeien krijgen dus bij weidegang in dezelfde uren minder kilogram drogestof vers gras binnen. Daarom is het erg belangrijk om op stal met voldoende ruwvoer en krachtvoer bij te sturen.

Voldoende zetmeel in rantsoen van belang voor goede benutting
Voor een goede benutting van het eiwitrijke nazomergras is belangrijk dat het totale rantsoen  voldoende (bestendig) zetmeel bevat, bijvoorbeeld via snijmais. Zit u krap in uw snijmaïsvoorraad? Denk dan ook aan een product als CornGold. Dit is een smakelijk, energierijk bijproduct met een hoog zetmeelgehalte en heeft 42% drogestof. De voederwaardeprijs is 85%, terwijl het aankopen van snijmaïs momenteel een voederwaardeprijs van 110% noteert.

Meer weten?
Overleg met uw melkveespecialist welke producten u het beste de komende maanden kunt bijvoeren. U kunt ook contact opnemen met de Klantenservice Rundvee via 0800 7863 833 of dit contactformulier invullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.