Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

16-02-2017

Verslag studiedag AMS: "het begint bij Ritme en Rap"

Afbeelding: Workshop Liederholthuis - veehouder Wijnhout (1)

In de afgelopen maanden heeft ForFarmers verschillende kleinschalige AMS-workshops in de regio gehouden. Wat houdt zo'n dag in en welke kennis kun je er opdoen? Dat leest u in dit verslag. Wilt u meer weten, een workshop bijwonen of een bezoek van een AMS-specialist op uw bedrijf aanvragen? Benader uw melkveespecialist of vul onderstaande contactformulier in.

Afgelopen december stonden onze collega's Rob en Paul voor een enthousiaste groep van meer dan 50 boeren in Salland. Het thema was: "Meer genot uit uw melkrobot". Een woordspeling, maar daarom niet minder serieus: het arbeidsplezier was een belangrijk gespreksonderwerp. Oftewel: geen gedoe of trammelant, als de robot goed werkt, geeft dat meer plezier. Maar hoe zorg je daarvoor?

Het begint bij ritme
Voor de hand liggend, maar toch: een koe moet gezond zijn om naar de robot te komen. Rob Rutgers, technisch specialist bij ForFarmers, gaf aan wat de voorwaarden zijn voor een gezonde robotkoe. Ritme is daarbij het toverwoord:
- Regelmatig voeren en aanschuiven, elke dag hetzelfde.
- Plan dezelfde dingen iedere dag op hetzelfde tijdstip.
- Zorg voor fris voer zonder broei en voorkom selectie.
Daarnaast besprak Rob welke directe en indirecte verbanden er zijn tussen een goede transitieperiode, klauwgezondheid en pensgezondheid.

En dan sturen met behulp van RAP
Je wilt het beter doen, maar waar begin je? Welke kengetallen zijn nou belangrijk en hoe kom ik vooruit? Paul Schutte, AMS-specialist bij ForFarmers, gaf antwoord op deze vragen en besprak het speciaal ontworpen Robot Analyse Programma  (RAP) van ForFarmers. Dit is een handig en belangrijk hulpmiddel om de vele getallen uit de robot goed te kunnen beoordelen.

Ervaring delen met boeren onder elkaar
Elke workshop houden we op een melkveebedrijf. Dit keer waren we op bezoek bij veehouder Wim Wijnhout uit Liederholthuis die samen met zijn vrouw een melkveebedrijf runt. Met behulp van drie melkrobots melken zij 180 melkoeien. De koeien produceren ruim 10.000 kg melk per koe. Wim vertelde hoe hij met beperkte inzet van arbeidskracht zijn bedrijf runt, met veel arbeidsplezier en een hoge melkproductie als resultaat. Tijdens de rondleiding zoomde hij in op de looplijnen als onderdeel van een efficiënte werkaanpak.

Zelf aan de slag
Een vast onderdeel van een studiedag AMS zijn de workshops. Want, wat ga je nou morgen anders doen? En waar let je op? In de stal werden vragen beantwoord als: "Hoe herken ik een goed gemengd rantsoen?" en "Wat kan ik afleiden uit deze mest?" (incl. mestzeven). Daarnaast konden de deelnemers aan de slag met uitdraaien van een Robot Analyse Programma. Ze leerden de uitkomsten te analyseren en vertalen naar de prakijk voor het maximale rendement uit de melkrobot.