Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

31-07-2017

Houd weidende kalveren en pinken goed in de gaten

Uw prachtig glimmende kalveren en pinken waar u veel tijd, aandacht en geld aan besteedt, moeten het uiteraard ook bij weidegang goed blijven doen. Jongveespecialist Albert Hilbrands geeft tips voor probleemloos weiden van jongvee. 

Hoestende kalveren en pinken, jongvee met te dunne mest, conditieverlies en een doffe vacht. Jongveespecialist Albert Hilbrands ziet dit nog al eens gebeuren als jonge dieren een tijdje in de wei lopen. Er zijn verschillende oorzaken voor problemen met weidend jongvee:

  • Een te schrale of juist te rijke weide
  • Longworm, maagdarmworm  en leverbot
  • Weidecoccidiose
  • Gebrek aan mineralen en spoorelementen
  • Gebrek aan onbeperkt schoon drinkwater

Controleer deze punten goed en onderneem actie om verder groei- en weerstandsverlies te voorkomen voor kalf, pink en ongeboren kalf en overleg zonodig met uw dierenarts of voeradviseur om een preventief plan van aanpak op te stellen. Bij problemen kan een bloed- of mestmonster vaak al voldoende vertellen over de gezondheidsstatus van uw kalveren.

Let op: drachtig jongvee weiden in natuurgebieden is mogelijk, maar zorg wel voor voldoende grasaanbod. De kwaliteit van het gras en het eiwitniveau is in natuurgebieden meestal een stuk minder en ook de mineralenhuishouding van de grond kan extra problemen geven door overmaat en/of tekorten. Dit kan invloed hebben op de groei van het jongvee, maar ook op vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het ongeboren kalf.

Weid kalveren altijd op schoon land. Dat wil zeggen; niet bemest met drijfmest en minimaal één keer gemaaid voor weidegang en dan binnen de drie weken omweiden op schoon land. Op deze manier kunnen de kalveren een minimale besmetting oplopen tegen longworm en maagdarmworm. Zo worden ze niet ziek, maar bouwen wel weerstand op.

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met  de jongveespecialist in uw gebied.

Afbeelding: Jongvee weidegang