Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

09-05-2017

Familie Holmer wint Agroscoopbokaal Melkvee

Hoogste productie per koe per dag en grote efficiëntieslag

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zwartsluis werden dinsdag 9 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2017 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren viel deze onderscheiding ten deel vanwege hun uitzonderlijke resultaten. De familie Holmer uit Laren (Gld.) won de prijs in de sector melkveehouderij. Zij ontving de bokaal uit handen van Yvon Jaspers.

Met fluctuerende melkprijzen en mogelijke invoering van fosfaatrechten staat één ding als een paal boven water: een hoge efficiënte melkproductie met gezonde koeien loont. Met een rollend jaargemiddelde over 2016 van 12.815 kg per koe met 3,94% vet en 3,40% eiwit is de familie Holmer uit Laren (Gld.) de absolute winnaar van de Agroscoopbokaal 2017. Dit keer is gekeken naar het beste resultaat op ‘hoogste productie per koe per dag’. Met 41,5 kg melk per koe per dag behaalde Holmer het beste resultaat van alle Agroscoop-deelnemers.

41,5 kg melk per koe per dag
“Op advies van melkveespecialist Martin Keuper zijn we overgestapt naar drie keer daags melken. We merkten dat de koeien meer aankonden en zagen via een berekening met het programma Melk€fficiënt dat de voerwinst hierdoor zou stijgen. Tevens hebben we het rantsoen aangepast en geconcentreerder gemaakt door MilkPower te voeren”, vertelt Gerrit Holmer. De aanpassingen hadden succes. De gemiddelde dagproductie is afgelopen jaar gestegen naar 41,5 kg per koe per dag en was over het laatste halfjaar zelfs ruim 42 tot 44 kg per koe per dag.

Veel efficiënter
Met deze stijging heeft het bedrijf een grote efficiëntieslag gemaakt. Zo is bijvoorbeeld de rantsoenefficiëntie en de meetmelk uit ruwvoer sterk toegenomen. Ook de voerwinst is een stuk hoger: Holmer weet een voerwinst van 370 euro per koe per jaar méér te realiseren dan bedrijven met een vergelijkbare melkproductie per hectare.

Naast de omschakeling naar drie keer daags melken, spelen andere factoren ook een belangrijke rol bij het behaalde resultaat. “Het begint bij goed ruwvoer, van graszaadkeuze en bemesting tot inkuilmiddel en uitkuilmanagement, we proberen dit zo goed mogelijk te doen. En de rest van het plaatje moet ook kloppen, denk aan een uitgebalanceerd rantsoen, een genetisch goede veestapel en veel aandacht voor jongveeopfok, transitiemanagement en een uitstekende verzorging van de dieren.”

Achtergrond Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialist van ForFarmers heeft toegang tot deze cijfers, zodat hij/zij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, geiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en loonwerk de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd. 
 

Dit zijn de winnaars in de overige sectoren.