Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

16-04-2013

De nieuwe voedingsaanpak voor melkvee: Feed2Milk

ForFarmers Hendrix introduceert de voedingsaanpak voor melkvee: Feed2Milk. Feed2Milk is gebaseerd op de nieuwste kennis, ervaring en jarenlang (eigen) onderzoek. Op basis van het gedrag van voer in de koe en de behoefte aan voedingsstoffen van de koe, wordt een optimaal rantsoen samengesteld. Het doel? Probleemloos melken met gezonde koeien. Het bijbehorende Feed2Milk-assortiment is per 16 april ingevoerd.

De inschatting van het ruwvoer, MELK (Meer Energie Lacterende Koeien), de pensgezondheid en een optimale voerbenutting zijn de vier pijlers die Feed2Milk onderscheiden van andere methodes. Daarnaast maakt het Feed2Milk-rantsoenberekeningsprogramma de nieuwe voedingsaanpak eenvoudig en praktisch toepasbaar. De Feed2Milk-voedingsaanpak is vertaald naar drie voerreeksen, ieder geschikt voor een ander type bedrijfsdoelstelling.

Meer Energie voor Lacterende Koeien
“Onze nieuwe voedingsaanpak bevat een aantal bijzondere elementen en de combinatie daarvan is uniek in de markt ”, vertelt Alfred Smits, productmanager ForFarmers Hendrix. “We maken bijvoorbeeld gebruik van MELK als energiewaarderingssysteem. MELK staat voor Meer Energie voor Lacterende Koeien en geeft de hoeveelheid energie van een voedermiddel weer die de koe werkelijk  kan benutten. MELK sluit daarom beter aan bij de werkelijke behoefte van de koe dan VEM.”

Betere inschatting ruwvoer
“Een efficiëntere samenstelling van het rantsoen, begint bij een nauwkeurigere inschatting van het ruwvoer”, aldus Alfred Smits. ForFarmers Hendrix maakt hiervoor gebruik van NIRS-ijklijnen. Deze heeft ze samen met BLGG AgroXpertus ontwikkeld. In deze methode houdt ForFarmers Hendrix rekening met de verteringssnelheid van graskuilen en met de duur dat ruwvoer in de kuil zit. Deze methode is exclusief ontwikkeld voor klanten van ForFarmers Hendrix.

Gezondheid
Een derde belangrijk element van de Feed2Milk-voedingsaanpak is de aandacht voor (pens)gezondheid. “Dat brengen we in beeld door de Herkauw- en VerzuringsIndex (HI en VI). Een goede balans tussen die twee is van groot belang, omdat deze zorgt voor een optimale pens-pH en pensverzuring voorkomt. Pensverzuring is immers een grote risicofactor voor een verminderde diergezondheid en vruchtbaarheid. Kortom, met Feed2Milk sturen we op een gezonde pens, voor een betere melkproductie.”

Optimale voerbenutting
De voerbenutting wordt weergegeven in het kengetal rantsoenefficiëntie: de hoeveelheid melk die koeien produceren uit één kilogram droge stof. Met Feed2Milk stuurt ForFarmers Hendrix actief op een hogere rantsoenefficiëntie. Dat leidt tot financieel voordeel voor klanten.

Drie reeksen voeding in het nieuwe assortiment
De Feed2Milk-voedingsaanpak resulteert in een nieuw assortiment met drie reeksen voeders. Elk variërend in samenstelling, toegespitst op verschillende doelstellingen. Er is een Maxima-reeks, met voeders voor een maximale dierprestatie, ondersteuning van de gezondheid en een scherp krachtvoergebruik. De Optima-reeks staat voor een optimale voerwinst en in de Prima-reeks zitten prima voeders tegen een scherpe prijs. Daarnaast zijn er nog verschillende supplementen: aanvullende voeders die corrigeren voor eiwit en/of energie.