Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

13-09-2016

Advies haksellengte en Shredlage

Wat is Shredlage?
De laatste tijd is er veel aandacht voor de haksellengte van maissilage. Met een traditionele maishakselaar levert een langere haksellengte (12 - 18 mm) meer structuur op, maar wordt de korrel meestal minder goed gekneusd. Met deze nieuwe hakseltechniek is het mogelijk om mais langer te hakselen en de korrel toch goed te verkleinen. Deze technologie wordt Shredlage genoemd.

Onderzoek haksellengte maissilage en Shredlage
Uit proeven in Amerika blijkt Shredlage, in vergelijking tot grof hakselen met een traditionele hakselaar (19 mm), een hogere melkproductie op te leveren. Dit is te danken aan een betere beschikbaarheid van de korrel bij Shredlage-gehakselde mais in vergelijking met traditioneel grof gehakselde mais (19 mm). Daarnaast laat recent onderzoek uit Duitsland zien dat er geen verschil is in de opname en melkproductie tussen Shredlage (26 mm) en traditioneel kort gehakselde mais (7 mm). Maar bij koeien die gevoerd waren met Shredlage-gehakselde mais, waren zowel de zuurtegraad in de pens als de herkauwactiviteit hoger ten opzichte van traditioneel gehakselde maissilage. Dit betekent dat de extra structuur bij Shredlage bijdraagt aan een verbeterde pensgezondheid bij melkkoeien. Dit  kan op langere termijn een positief effect hebben op de (klauw)gezondheid en vruchtbaarheid. Tevens kan door Shredlage-gehakselde mais, in veel rantsoenen bespaard worden op de aankoop van een extra structuuraanvulling.

Goed inkuilmanagement randvoorwaarde voor grof hakselen
Goed inkuilmanagement is een voorwaarde om grof te hakselen of om Shredlage tot een succes te maken. De langere plantdelen bij grof hakselen en bij Shredlage zijn moeilijker te verdichten. Dit is vooral in de bovenste laag van de maissilage zichtbaar. De verdichting in een silo met keerwanden was bij Shredlage gemiddeld 13% lager en in de bovenste laag 25% lager dan standaard gehakselde mais. Een lagere verdichting geeft een groter risico op broei. Om dit te voorkomen is het advies om extra aandacht te besteden aan de verdichting van de bovenste laag en eventueel door fijner  te hakselen.

Advies haksellengte
Het advies voor haksellengte staat in onderstaande tabel. Bij een aandeel van > 40% maissilage in het basisrantsoen levert de extra structuur door grover hakselen voordeel op voor de pensgezondheid en kan in veel gevallen een extra structuuraanvulling achterwege blijven. Omdat  de verdichting van de kuil minder goed is bij mais met een hoog drogestofgehalte, wordt grof hakselen afgeraden bij kuilen met een drogestofpercentage hoger dan 38%. Bij Shredlage is het advies om de haksellengte te verkleinen naarmate het drogestofgehalte van de mais hoger is. Voorwaarde is altijd een goede korrelkneuzing: als dit niet voldoende is, verbeter dan de afstelling van de korrelkneuzer.

Tabel. Advies voor haksellengte

 Haksellengte

Standaard

Grof

Shredlage

 Maissilage in basisrantsoen

<40%

>40%

>40%

 Drogestofgehalte (%) / haksellengte

mm

mm

mm

 <34

6-12

12-18

26

 34-38

6-12

12-18

23

 >38

6-12

Niet

21

Het risico op broei neemt toe naarmate de voersnelheid lager en de buitentemperatuur hoger is. Bij een te lage voersnelheid (<1.5 meter per week) wordt grof hakselen of Shredlage afgeraden. Voor mais die in de zomer wordt gevoerd, raden we een kleinere haksellengte aan.

Advies inkuilmiddel
Bij grover hakselen en bij Shredlage adviseren we een dubbelwerkend inkuilmiddel (bijvoorbeeld Pioneer 11CFT (inclusief enzymwerking), Ecocool Corn, of Ecocorn DA) toe te voegen. Dit zorgt voor een optimale conservering door een snelle daling van de zuurtegraad en voorkomt broei tijdens het uitkuilen. Dit geldt vooral als de maiskuil minder goed verdicht kan worden, de voersnelheid laag is of wanneer de maiskuil in de zomer wordt gevoerd.

Wanneer grover hakselen of Shredlage adviseren?
Het maken van grof gehakselde maissilage of Shredlage kan worden geadviseerd bij een goed inkuilmanagement, een hoog aandeel maissilage in het rantsoen en als extra structuur in het rantsoen noodzakelijk is voor een goede pensgezondheid.

Lees ook het nieuwsbericht: "ForFarmers start voerproef met Shredlage-mais".