Zoeken
ff-stamp
FFHX-Schapen-3FFHX-Schapen-2

04-09-2017

Het juiste moment voor de maisoogst 2017

Goede mais telen is één ding. Vervolgens komt het aan op goed inkuilen. Dat begint allemaal met het kiezen van het juiste oogstmoment. Wanneer is uw mais er klaar voor? Het onderstaande stappenplan maakt het beantwoorden van die vraag gemakkelijker. 

In de voedingsvisie van ForFarmers voor melkvee is 36 tot 38 procent drogestof ideaal voor ingekuilde mais, in combinatie met een optimale hoeveelheid zetmeel. Voor geiten geldt een streefpercentage van 32-34 procent drogestof. Hoe bereik je dat?

Stap 1: Drogestof stengel en blad beoordelen

 Stadium plant   Percentage drogestof
 Gehele plant nog groen en er loopt vocht uit de stengel   18%
 Plant 3/4 groen en stengels zijn nog vochtig   21%
 Plant half groen en stengel praktisch droog   24%*
 Plant 1/4 groen en stengel geheel droog   27%
 Plant geen groene delen meer (gewas lijkt geheel dood)   30%

 * maximum voor stay green rassen

Stap 2: Drogestof kolf beoordelen

Het drogestofgehalte van de kolf is te schatten met behulp van de melklijn in de korrel. De melklijn is de scheiding tussen het vaste zetmeel en het melkgedeelte. De melklijn kan het beste beoordeeld worden aan een korrel die afkomstig is uit het midden van de kolf. Voor een maximale benutting van het zetmeel moet men wachten tot de blacklayer (kurklaagje) begint te verkleuren. Dit is een teken dat de pit maximaal gevuld is met zetmeel.

Afbeelding: Schema afrijping maiskorrel

Stap 3: Combineer en bepaal drogestofgehalte

In onderstaande tabel kan het drogestofgehalte van de plant afgelezen worden aan de hand van de gevonden waarden voor het drogestofgehalte van de stengel en het blad en het drogestofgehalte van de kolf.

Afbeelding: Drogestof maisstengel en blad

Meer weten?

Wilt u advies bij het bepalen van het juiste oogstmoment en voorkomen van broei na het inkuilen? Neem dan contact op met uw specialist, accountmanager of dealer.