Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

02-05-2017

Vliegenbestrijding extra belangrijk bij melken via melkrobots

Afbeelding: voorkom vliegenoverlast
Vliegen zorgen voor stress tijdens bezoek melkrobot

Het lijkt misschien nog wat vroeg om over vliegenbestrijding te beginnen, maar om te voorkomen dat u in de zomer last heeft van een vliegenplaag is het belangrijk om tijdig te starten met een vliegenbestrijding. Een goed begin is het halve werk.

Waarom is bestrijden extra belangrijk bij het melken met een melkrobot? 
Vliegen geven veel stress tijdens het bezoeken van de robot. Uit de praktijk blijkt dat koeien in de zomerperiode onrustiger zijn tijdens het melken. Ze trappen vaker de tepelbekers af, waardoor het melken slechter gaat en het risico op uierontsteking toeneemt. Vliegen brengen ook ziektes over. Kortom: het is belangrijk om vliegen adequaat te bestrijden.

Hoe bestrijd ik vliegen in de (melk)stal?
Er zijn verschillende methodes om vliegen te bestrijden. Welke methode het ook wordt, doe het vooral op tijd. Daar heeft u veel profijt van. Het is belangrijk om een goed plan te maken om de vliegendruk ook later in de zomer en in het najaar zo laag mogelijk te houden. Denk aan: 

  • Ventilators in de robotruimte
  • Mestputbehandeling
  • Spuitmiddelen
  • Elektrische vliegendoders
  • Kleeflinten

Door een goede vliegenbestrijding zorgt u voor meer rust rondom het melken en komen de koeien graag naar de robot. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat u ook in de zomer het hoogste rendement uit uw robot haalt.