Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

24-03-2017

Jongveespecialist: "Voorkom vliegenplaag"

ForFarmers heeft in elke regio een jongveespecialist voor u klaar staan. Zij ondersteunen de melkveespecialisten op het gebied van jongvee (tweedelijnsadvies) en hebben veel praktijkkennis in huis omdat ze de hele dag bezig zijn met jongvee. Via deze weg delen zijn deze praktische tips rechtstreeks met u. Vandaag deelt Annet Riemsdijk, onze jongveespecialist in het zuiden van het land, over vliegenbestrijding bij jongvee.

Annet, vliegenbestrijding, waarom nu?
"Dat lijkt misschien vroeg, maar om te voorkomen dat je in de zomer last hebt van een vliegenplaag is het belangrijk om tijdig te starten met een vliegenbestrijdingsplan. Zodra de temperatuur stijgt boven 12 graden Celcius, neemt het aantal vliegen namelijk snel toe. Vliegen leggen eitjes en deze zullen de hele zomer er voor zorgen dat vliegen blijven komen. Dus op het moment dat je er hinder van ervaart, of dat de kalveren er last van hebben, dan ben je eigenlijk al te laat. Vergeet bovendien niet dat vliegen hun omgeving vervuilen en ziekten kunnen overbrengen.

Hoe kan ik vliegen bestrijden?
"Er zijn verschillende methodes om vliegen te bestrijden bij kalveren. Welke methode het ook wordt, doe het op tijd. Dan heeft u er echt profijt van. Start de behandeling in het voorjaar en herhaal de behandeling in zomer en najaar, afhankelijk van de gebruikte behandeling.

  • Behandel het ligbed van de kalveren
  • Mestputbehandeling
  • Oorflappen
  • Spuitmiddelen voor zowel op materiaal als op de kalveren
  • Elektrische vliegendoders
  • Kleeflinten

Denk ook nog eens aan onderstaande meer algemene adviezen. Ze zijn niet alleen belangrijk om de gezondheid van uw kalveren op peil te houden bij stijgende temperaturen, maar zijn ook indirect belangrijk bij het voorkomen van een vliegenplaag. Mest, melk en zweet zijn een voedingsbron voor vliegen.

  • Zorg dat het ligbed van de kalveren schoon en droog is. Ventileer de ruimte goed.
  • Werk hygiënisch, maak emmers direct schoon of sluit de emmer goed af en ruim voer- en melkresten direct op.
  • Voorkom dat dieren zweten. Scheer bij dieren die klam aanvoelen direct een baan over de rug om warmte te kunnen afvoeren.