Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

03-09-2015

Het is weer tijd om uw jongvee op te stallen

Afbeelding: Opstallen kalveren

Om de groei en ontwikkeling van het jongvee vast te houden is het, nu de kwaliteit van het gras langzaamaan minder wordt, tijd om uw jongste jongvee (onder 1 jaar) op te stallen. Bespreek met uw jongveespecialist wat op uw bedrijf verstandig is. Hieronder alvast een aantal tips om uw jongvee gezond te houden.

Gezonde kalveren
Bespreek met uw dierenarts of een behandeling tegen longwormen, leverbot en eventueel maagdarmwormen nodig is. Check meteen ook de conditie van uw jongvee.

Natuurlijk geventileerde stallen
De nachttemperaturen zijn voor kalveren jonger dan 6 maand al erg fris. Door tocht en wisselende temperaturen heeft uw jongvee meer kans op longproblemen. Wees deze longproblemen voor door de grote inlaten tijdig te sluiten. En denk vast na over eventuele extra voorzieningen (het creëren van microklimaten) voor aankomend najaar, zodat u de dieren gezond en aan de groei houdt. Informeer bij uw jongveespecialist.  

Kunstmelk naar energiebehoefte
Geef voldoende kunstmelk en verhoog de kunstmelkconcentratie in het najaar. De energiebehoefte van het kalf neemt dan toe.

Juiste rantsoen
Zorg in overleg met uw melkvee- of jongveespecialist voor een goed uitgebalanceerd rantsoen met de juiste vitamines en mineralen per leeftijdsgroep.