Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

19-01-2018

Drie tips om het beste uit uw jongvee te halen

Jongveeopfok

Efficiënt jongvee opfokken is op steeds meer bedrijven een belangrijk speerpunt. Zeker nu in het fosfaattijdperk. Waar onze jongveespecialisten voorheen gebeld werden bij problemen, helpen ze nu veel meer om de puntjes op de i te zetten. Met deze tips haalt u het beste uit uw jongvee.

Tip 1: kalveren met een goede weerstand groeien harder

Een betere weerstand betekent vitalere kalveren met minder kans op problemen. Vitale kalveren ontwikkelen zich beter en zijn eerder op inseminatiegewicht. Om in kaart te brengen hoe de weerstand van een pasgeboren kalf is, heeft ForFarmers in samenwerking met de GD de Vitaliteitscore ontwikkeld. Hierbij meten we de hoeveelheid antistoffen in het bloed van een aantal kalveren. Via een formule berekenen we vervolgens de Vitaliteitscore. Door het droogstand- en biestmanagement op uw bedrijf te optimaliseren, verbetert u de vitaliteit en weerstand van uw kalveren. De jongveespecialist maakt hiervoor samen met u en uw dierenarts een plan.

Tip 2: voer uw kalveren vanaf de start hoog geconcentreerd

Als een kalf voldoende weerstand heeft, kan ze haar maximale groeipotentie benutten. En 100 gram extra groei per dag betekent 225 liter méér melkgift in de eerste twee lactaties. Met een intensief melkschema vanaf 160 gram melkpoeder per liter melk of 1 kg melkpoeder per kalf per dag, zorgt u ervoor dat het kalf ook harder kán groeien. De melk bevat vet en eiwit in de juiste verhouding, voldoende vitaminen en mineralen, plus een extra toevoeging op darmgezondheid en weerstand. In dit filmpje legt jongveespecialiste Laura Winter uit hoe u dat aanpakt.

Tip 3: stimuleer de pensontwikkeling

Naast een goede melkverstrekking is het belangrijk om de pens op jonge leeftijd te stimuleren. Als het kalf op het moment van spenen een volledig werkende pens heeft, kan ze voldoende energie uit het voer halen. Dan voorkom je een speendip en blijft het kalf netjes doorgroeien. De Vita Comfort of de Vitabrok stimuleren de pensontwikkeling. Vita Comfort is een mengsel van Vitabrok, kort gehakseld, ontstoft tarwestro en melasse. Het is een compleet en uitgebalanceerd voer voor kalveren van 0 tot 5 maanden en kunt u onbeperkt voeren zonder aanvullende voeders. Een kant-en-klare maaltijd, perfect voor een goede, veilige groei bij uw jonge kalveren. Heeft u zelf een smakelijke, stabiele structuurbron, dan is wellicht de Vitabrok interessanter. Zorg er altijd voor dat het kalf vrije toegang heeft tot vers water. Zonder water namelijk geen pensontwikkeling.

Neem contact op met uw jongveespecialist

Overleg met uw jongveespecialist welke producten het beste op uw bedrijf passen en hoe u deze moet toepassen. Onze jongveespecialisten helpen u graag om het maximale uit uw kalveren te halen.