Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

18-05-2016

Drie Agroscoopbokalen voor top resultaten

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Lunteren werden woensdag 18 mei de winnaars van de Agroscoopbokaal 2016 bekendgemaakt. Zeven ondernemers uit verschillende sectoren viel deze onderscheiding ten deel vanwege hun uitzonderlijke resultaten. Zij ontvingen de bokaal uit handen van Yvon Jaspers.

Winnaar melkveehouderij: sterkste stijging in vet- en eiwitproductie per koe 
In het quotumloze tijdperk zijn liters en vetgehalte niet meer de beperkende factor. Door meer grammen vet en eiwit af te leveren kun je als melkveehouder je bedrijfsresultaat verbeteren. Maatschap Te Selle, eigenaar van een melkveebedrijf met 115 koeien in Winterswijk, is hierin een absolute koploper. De  vet- en eiwitproductie op dit bedrijf steeg in een jaar tijd van 681 kg naar 807 kg gemiddeld per koe per jaar. Dit was de sterkste stijging van alle deelnemers aan Agroscoop. Na de overschakeling op robotmelken en de overgang naar een nieuwe, ruime en comfortabele stal in maart 2015 was een verbetering van resultaten te verwachten. Maar dankzij hun vakmanschap, hun managementkwaliteiten en hun gedrevenheid weten vader Bennie en zoon Herbert de voordelen van het vernieuwde bedrijf maximaal te benutten. Zo steeg in een jaar tijd ook de productie per koe van 33 tot 38 liter melk per dag. Of het nu gaat om jongveeopfok, transitiemanage­ment of ruwvoer, bij Te Selle weten ze hoe ze moeten sturen.

Winnaar melkgeitensector: hoogste vet- en eiwitproductie en top graslandmanagement
Familie Nooteboom van de Neelyhoeve uit Strijen streeft naar een zo hoog mogelijke vet- en eiwitproductie. Het bedrijf met 750 melkgeiten is de nummer 1 in Agroscoop met een  vet- en eiwitproductie per dier van 116 kg. De uitbetaling van geitenmelk is gebaseerd op kg vet en kg eiwit, dus door dit op een voor geit en ondernemer gezonde manier te maximaliseren wordt er een maximale geldopbrengst behaald. Dit schept ruimte voor investeringen in het bedrijf om het in de toekomst nog beter te doen.

Winnaar vleesveesector: laagste voerkosten per kg groei
Van alle vleesveehouders in Agroscoop realiseerde de familie Rommens uit Etten-Leur dit jaar met € 0,75 de laagste voerkosten per kg groei. De familie mest 960 jongrosékalveren. Minimale voerkosten tegen maximale groei betekent voor de veehouder een optimaal financieel resultaat. Wim Rommens voert sinds 2015 meer enkelvoudig en heeft zijn technische resultaten structureel naar een nog hoger plan getild. Zo realiseerde Wim in 2016 al een gemiddeld geslacht gewicht van 180 kg! 

Achtergrond Agroscoopbokaal
‚Äč
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialist van ForFarmers heeft toegang tot deze cijfers, zodat hij/zij bedrijven proactief en effectief kan begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, geiten, vleesvee, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en plant de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk heeft gepresteerd.