Zoeken
ff-stamp
rundvee3geitenvarkensgeiten3rundvee

02-10-2015

Blijf broei de baas

De conservering van maïskuilen slaagt meestal goed. Verse maïs bevat namelijk veel suikers en weinig eiwit. De volop aanwezige melkzuurbacteriën laten de pH in de kuil snel dalen naar een niveau, waarop schadelijke micro-organismen niet meer actief zijn. Zorgvuldig ingekuilde snijmaïs kan daardoor in korte tijd volledig stabiel zijn. Dit jaar treffen we echter veel schimmels aan in de mais op percelen met stengelbreuk (greensnappping), bladvlekkenziekten en builenbrand. Dit soort verontreiningingen heeft een negatieve invloed op de conservering. Toevoegmiddelen kunnen hierbij uitkomst bieden.

Intreden van lucht en een lage voersnelheid vergroten de kans op broei in maïs. Een toevoegmiddel kan de opwarming van de kuil met enkele dagen vertragen.
Broei maïskuil

Percelen met veel schimmeldruk
Op percelen die getroffen zijn door stengelbreuk (greensnapping), bladvlekkenziekten en/of builenbrand bestaat er een grote kans op een verhoogd schimmelgehalte in de kuil. Een hoog schimmelgehalte heeft een negatief effect op het conserveringsproces. Doordat er meer “rommel” in de kuil komt, daalt de pH niet snel en ver genoeg en duurt dit proces langer. Dit geeft een instabiele kuil met voederwaarde- en smaakverlies tot gevolg. Daarom is het advies om op dit soort percelen, naast een broeiremmer (azijnzuurvormende bacterie), ook een conserveringsmiddel (melkzuurvormende bacterie) toe te passen. Deze melkzuurproducenten verbeteren bovendien de kwaliteit van de kuil, waardoor de dieren beter presteren. Melkzuurvormende bacteriën doen echter niets tegen broei, daar zijn de azijnzuurvormers voor nodig.

Percelen met weinig schimmeldruk
De snijmaiskuil is na opening vaak gevoelig voor broei. Vooral in grofgehakselde of onvoldoende aangereden maïs liggen broei en schimmels continu op de loer. Tevens worden warmteproducerende gisten actief. Tijdens dit proces gaat er veel voedingswaarde verloren en wordt de kuil minder smakelijk. Toevoegmiddelen met azijnzuurvormende bacteriën remmen de groei en ontwikkeling van deze schimmels en gisten. Zodoende verkleinen zij de kans op broei.

Hieronder staat het stroomschema om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. Natuurlijk kunt u ook uw melkveespecialist, accountmanager of dealer vragen om advies bij de juiste productkeuze.

ForFarmers Keuzeschema toevoegmiddelen maiskuil
ForFarmers Keuzeschema toevoegmiddelen maiskuil