Zoeken
ff-stamp
Agroscoop_alle-sectoren

07-12-2012

ForFarmers Hendrix adviseert verhoging concentratie kunstmelk

Gezonde kalveren met koud winterweer
Het koude weer vraagt vooral voor de kalveren in de stal extra aandacht en aanpassing. Een goede watervoorziening, goede huisvesting en een hogere concentratie kunstmelk per liter is het advies van ForFarmers Hendrix. Dit is belangrijk voor gezonde, vitale kalveren.

De omgevingstemperatuur heeft invloed op de energiebehoefte van het kalf. De energiebehoefte is afhankelijk van de geproduceerde warmte en het warmteverlies. Bij een koude buitentemperatuur heeft een kalf meer energie nodig om zichzelf warm te houden, als het geen extra energie binnenkrijgt via de voeding gaat ze extra lichaamsreserves verbranden en dat gaat ten koste van de groei.
ForFarmers Hendrix adviseert daarom de kalveren een hogere concentratie kunstmelk per liter te verstrekken. Bij een temperatuur van -5˚C is het advies om de concentratie kunstmelk met 25% te verhogen. Kalveren jonger dan 3 weken hebben bij een temperatuur lager dan 10˚C al extra energie nodig uit kunstmelk.

Watervoorziening
Naast een hogere concentratie kunstmelk per liter is ook aandacht voor de watervoorziening nodig. Kalveren nemen geen krachtvoer op zonder water, bovendien hebben kalveren in koudere periodes extra water nodig om aan de vochtvoorziening te voldoen en de warmte te reguleren. ForFarmers Hendrix adviseert minimaal een ½ uur na het voeren van melk, lauw water te verstrekken, eventueel met elektrolyten, om de opname te stimuleren.
Met de vorst bestaat de kans op bevriezing van de waterbakjes. Dus wees hier attent op. Net als op het mogelijke bevriezen van leidingen en de kalverdrinkautomaat. Om warmteverlies van het jonge dier te beperken is het daarnaast van belang dat het kalf warm en droog kan liggen. Dit betekent een tochtvrije ruimte met extra schoon en droog stro.