Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

02-07-2015

Maximale productie per dag op de robot

Door het wegvallen van het melkquotum in april, is het accent verschoven van saldo per liter naar saldo per koe. Of, als u melkrobots heeft, naar saldo per robot.

Om te sturen op een maximaal saldo per robot, kunt u het aantal koeien per robot verhogen tot de maximale limiet van 10 à 12 % vrije tijd (inactief) per robot bereikt is. Bij een volle robot, loopt u het risico op extra arbeid door mogelijk meer ophaalkoeien.

Als u al aan het maximale aantal dieren per robot zit, is productiestijging per koe de manier om meer liters per robot te verhogen. Het voordeel van een hogere productie per koe is dat dan ook de melksnelheid verhoogt, waardoor er meer koeien gemolken kunnen worden.. Om de productie per koe te verhogen, kunt u denken aan de volgende maatregelen:

  • Zorg voor een gespreid afkalfpatroon over het hele jaar, zodat de gemiddelde dagen in lactatie niet boven de 180 uitkomen.
  • Meer melk per koe kunt u realiseren door geconcentreerder te voeren of het krachtvoerniveau te verhogen. Daarvoor is een extra krachtvoerautomaat in de stal wel handig. Op die manier neemt u geen kostbare tijd af van de robot. Een melkrobot dient namelijk om koeien te melken en niet om te voeren.
  • Ook kunt u sturen op de productie per robot  door inefficiënte koeien uit de stal weren. Dit zijn koeien die te weinig melk produceren ten opzichte van de tijd die ze in de robot staan.
  • Daarnaast kunt u met het aanpassen van de toelatingscriteria sturen op meer melk per melking.


Ook andere zaken kunnen indirect de productie per robot indirect beïnvloeden. Denk aan melksnelheid, speenpositie en voorbereidingstijd. Door te zorgen voor gescoren uiers en staarten, kan de robot sneller aansluiten. Schenk ook de nodige aandacht aan klauwen door preventief aan klauwgezondheid te blijven werken. Met het Robot Analyse Programma (RAP) kunnen de ForFarmers AMS-specialisten u helpen om uw saldo per robot verder te optimaliseren.
 

De juiste instellingen met het Robot Analyse Programma (RAP)

De hoeveelheid data die uit een melkrobot komt is enorm. Daarom heeft ForFarmers een speciaal programma ontwikkeld: het Robotanalyseprogramma. Dit programma vertaalt data uit de melkrobot naar praktisch toepasbare informatie. Door het uitvoeren van een RAP, wordt snel duidleijk hoe de veestapel en de melkrobot presteren en waar eventuele verbeerpunten liggen.

Onder andere melktoelatingstabellen en krachtvoerinstellingen zijn van invloed op de prestaite van uw melkrobot. Op basis van gegeven uit RAP kun u indien nodig bijsturen, om nog meer rendement uit uw melkrobot de halen.