Zoeken
ff-stamp
MelkefficiƫntQuick FitFeed2MilkAgroscoopVoertaal Melkvee

27-11-2014

Familie Albring wint Topkuil 2014

Harm Albring is tot winnaar uitgeroepen van de competitie Topkuil 2014. Van de finalisten legt hij de meeste visie aan de dag en handelt daar ook naar, zo oordeelt de jury. Zijn strategie zal vaker tot een topkuil leiden. Albring is klant bij ForFarmers Hendrix.

Topkuil werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd. BLGG is mede-initiatiefnemer van de competitie waarbij wordt gekeken naar wie de beste voorjaarskuil heeft gemaakt en welk management daaraan te grondslag ligt. De finalisten van dit jaar waren:

•          Henk van Harten uit Hoge Hexel (Overijssel)

•          Han Kraaijvanger uit Giethmen (Overijssel)

•          Harm Albring uit Drouwenermond (Drenthe)

•          Pedro Kroon uit Loenersloot (Utrecht)

Alle vier de finalisten wisten de maximale score van 10 punten te halen op basis van de analyseresultaten van het kuilmonster. Een topkwaliteit kuilgras dus. Bij Albring was er ten opzichte van de andere finalisten meer sprake van een strategie, die volgens het oordeel van de jury vaker tot een topkuil kan leiden dan bij de anderen.

Weidegang en KringloopWijzer
De verschillen tussen de finalisten waren verder groot. Alle vier de finalisten doen aan weidegang en alle vier hebben ze ervaring opgedaan met KringloopWijzer. Daarmee houden de overeenkomsten op. Wat betreft het management zijn er grote verschillen.

Winnnaar Harm Albring koos ervoor om alles in één keer te maaien en in te kuilen. Om het weerrisico zoveel mogelijk uit te sluiten bemestte hij zwaar voor de eerste snede om zo voldoende ruw eiwit in de kuil te krijgen. Albring kiest voor een afwisseling van grasrassen. Enkele hectares worden bewust ingezaaid met structuurrijke soorten.

Helemaal in eigen beheer
Bijzonder is dat de winnende kuil van Harm Albring voor het eerst helemaal in eigen beheer is gemaakt. Het is een echt familiebedrijf. De zoons van Albring weten meer af van mechanisatie en er wordt bewust voor gekozen om meer in eigen beheer te doen. Daar zit een visie achter: je hebt het inkuilproces zo meer in eigen hand en kan dus makkelijker zelf bijsturen.

Voor Albring is de economie van het bedrijf betrokken bij elke afweging die hij maakt. Voor de nieuwe derogatie-eis uit, besloot hij al om minder maïs te gaan telen vanwege de, in zijn ogen, te dure soja.

Al met al heeft de winst van Albring alles te maken met een plan. Zijn kuil was geen toevalstreffer. Het maken van een goed plan stond ook centraal tijdens het Topkuil evenement, dat rond de prijsuitreiking werd georganiseerd.

ForFarmers Hendrix feliciteert familie Albring met de Topkuil van 2014
ForFarmers Hendrix feliciteert familie Albring met de Topkuil van 2014