Zoeken
ff-stamp
rundvee3geiten3rundveemaisAardappelen

16-08-2016

Tips om uw jongvee gezond te houden

Nu de dagen korter worden en het buiten (’s nachts) weer frisser is, wordt het binnenkort tijd om uw jongvee (onder 1 jaar) op te stallen om de groei vast te houden. Het aantal meldingen van hoestende kalveren neemt toe. Hieronder alvast een aantal tips om uw jongvee gezond te houden. Bespreek met uw melkvee- of jongveespecialist wat op uw bedrijf verstandig is.

Gezonde kalveren
Overleg met uw dierenarts of u de kalveren moet behandelen tegen longwormen, leverbot en eventueel maagdarmwormen. Check meteen ook de conditie van uw jongvee. Daarnaast wordt het in deze periode extra belangrijk voor de (kleinere) kalveren - vooral die buiten gehuisvest worden - dat ze droog en ruim in het stro kunnen liggen.

Natuurlijk geventileerde stallen
De nachtelijke temperaturen zijn voor jonge kalveren (<6 maand) al snel erg fris. Een kalverbodywarmer kan extra warmte en comfort bieden. Door tocht en wisselende temperaturen heeft uw jongvee meer kans op longproblemen. Wees deze longproblemen voor door ’s avonds tijdig grote inlaten te sluiten. Denk vast na over extra voorzieningen voor aankomend najaar, bijvoorbeeld op het gebied van microklimaten in de stal, zodat u de gezondheid en groei waarborgt.   

Kunstmelk naar energiebehoefte
Geef voldoende kunstmelk en verhoog de kunstmelkconcentratie in het najaar. De energiebehoefte van het kalf neemt dan namelijk toe, omdat een kalf meer energie nodig heeft om zich warm te houden en er dan minder overblijft voor groei.

Juiste rantsoen
Zorg voor voldoende energie in de voeding voor een optimale jeugdgroei. Overleg met uw melkvee- of jongveespecialist voor een goed uitgebalanceerd rantsoen met de juiste vitamines en mineralen per leeftijdsgroep.