Zoeken
ff-stamp
rundvee3geiten3rundveemaisAardappelen

10-04-2017

Agroscoop 2016: 1.178 kg melk per geit en gelijkblijvende gehalten

Uit Agroscoop, het monitoringssysteem van ForFarmers voor de geitenhouderij, blijkt dat de deelnemende geitenhouderijen een uitstekend jaar hebben gedraaid. Ondanks de geluiden uit de markt, zien we dat onze deelnemers slechts 15 kg melk per geit minder leverden dan in 2015 (1 kg vet en eiwit). Een gemiddelde productie van 1.178 kg melk per geit is een goed resultaat.

Het krachtvoerverbruik ligt op 66,2 kg ten opzichte van 68,2 kg per 100 kg meetmelk in 2015. Dat is 24 kg minder per geit. Per saldo is de voerwinst (melkopbrengst minus mengvoer-, bijproducten en ruwvoerkosten) van €613 naar €589 per geit afgenomen. De grootste oorzaak daarvan ligt bij de lagere melkprijs, deze was €1,86 lager. De gehalten in de melk zijn weinig veranderd. Het eiwitgehalte is met 0,02% gestegen naar 3,48% en het vetgehalte met 0,02% gedaald naar 3,98%.

Afbeelding: Agroscoop 2016 geiten - Voerwinst vs kg vet en eiwit
Bron: ForFarmers Agroscoop 2016 - Voerwinst vs Kg vet en eiwit

“Eén van de redenen van de lichte daling in productie is dat we zien dat geitenbedrijven sector breed minder geiten uitgeselecteerd zijn. Dit geldt ook voor onze klanten en is een logische reden voor de lichte daling. Daarnaast heeft ook het weer van 2016 heeft invloed gehad op de resultaten. Geiten zijn nog gevoeliger voor weersinvloeden dan bijvoorbeeld melkvee”, licht marketing manager Alien van der Hem toe. Het voorjaar (maart-april) was relatief koud en de nazomer (augustus-september) warm. De THI (Temperature Humidity Index, zie afbeelding)) was in de maanden juli t/m september 2016 erg hoog. Dat resulteerde in meer en langere hittestress-perioden. “Echter door door tijdige inzet van buffers en de proactieve aanpak van geitenhouders en specialisten zijn deze weersinvloeden redelijk in de hand gehouden, wat resulteerde in slechts een lichte daling en tevens in vitalere lammeren, legt Van der Hem uit.

 

Afbeelding: Agroscoop geiten 2016 - KNMI - Gemiddelde Temperature Humidity Index
Bron: KNMI